Diffus featured in National Danish Newspaper
In July the national Danish Newspaper Politiken brought an article on SpaceEmotion (Previously called “Wall-E(motion)”).
The article was a part of a special focus on intelligent textiles and Wall-E was highlighted as a way to rethink the apparatus and integrate electronic devises in an aesthetic and multi-functional interior design.
Below is the article in Danish:
At gentænke apparatet
Politiken Søndag 14. Juli 2013
Af HELLE LORENZEN
Ethvert hjem er fyldt med tekniske apparater, der ikke er belastet af skønhed, men hvis funktioner vi har brug for. Anderledes forholder det sig med Wall-E(motion). Ud over at gemme apparater af vejen fungerer gardinet som et æstetisk element i boligen.
Wall-E kan ikke lave kaffe, men ellers er der rige muligheder for at skjule hjemmets mere eller mindre uskønne apparater i gardinet, samtidig med at man bevarer deres funktioner.
Det elektroniske gardin er udviklet og designet i et samarbejde mellem danske Diffus Design, den italienske ingeniørvirksomhed Inntex, der har speciale i tekstiler samt den schweiziske broderivirksomhed Forster Rohner. Produktet blev første gang præsenteret på designmessen i Milano i foråret.
»Wall-E startede som en gentænkning af apparatet. Udgangspunktet var at udvikle en højttaler, som giver lyd, når den kommer i kontakt med et tekstil – tekstilet skulle altså fremkalde lyden«, fortæller Hanne-Louise Johannesen, som sammen med Michel Guglielmi driver Diffus Design. Virksomheden har arbejdet med elektrisk ledende broderi i en årrække.
Gardinet er opbygget i moduler, så man selv kan bestemme størrelsen, og består af et antal metalcirkler, hvorpå tekstilet er udspændt. Nogle cirkler er påmonteret små højttalere, der forbindes via broderi, andre er analoge, nogle har en strømførende linje fra den ene side af cirklen til den anden, andre er formet som et L, så strømmen kan komme omkring hjørner.
»Vi har gjort en dyd af nødvendigheden – derfor er kredsløbet en del af dekorationen. I stedet for at gemme funktionaliteten af vejen er den i front som en del af det visuelle udtryk. Den drivende tanke i udviklingen har hele tiden været, at Wall-E også skal være et æstetisk objekt i sig selv«.
De gennemskinnelige tekstilcirkler er ophængt i en gardinstang, der indeholder en mikrochip og et blue tooth-system. Det styrer lyden, og gardinet fungerer altså som en docking station – dog uden at oplade. Hver cirkel producerer sin egen lokale lyd, som forplanter sig til hele Wall-E.
»Det er ikke et partyanlæg, der kan spille voldsomt højt, men lyden er meget smuk på grund af de tekstile vibrationer. Der er intet støj og knas, og gardinet egner sig godt til den volumen, du normalt hører ved i dit hjem«, mener Hanne-Louise Johannesen.
De videre perspektiver
Wall-E rummer mange interessante udviklingsmuligheder, som integrerer praktiske foranstaltninger i en æstetisk ramme. Gardinet kan for eksempel fungere som afskærmning, rumdeler, lydinstallation, sikkerhedssystem og lyskilde.
Ved præsentationen på forårets designmesse i Milano havde Diffus Design således integreret små lysende LED-pailletter, en røgalarm samt en duftdispenser i gardinets cirkler.
Andre muligheder er en lysmåler, der tænder og slukker lyset efter behov. Desuden kan bevægelsessensorer på størrelse med pailletter sirligt broderes ind i gardinet, så Wall-E både kan tjene som tyverialarm og aktivere lyd, lys eller duft.
Diffus Design indgår i nogle forskningsbaserede og EU-støttede projekter, hvis formål blandt andet er at udvikle print med lys og termokromisk blæk, som ændrer farve ved temperaturpåvirkninger, samt printede kredsløb. Et videre perspektiv kan være printede solceller.
»Men her er der både nogle æstetiske og nogle teknologiske udfordringer«, bemærker Hanne-Louise Johannesen.
Indtil videre produceres Wall-E kun som individuelle løsninger, da gardinstangen endnu ikke er udviklet som modul.
spis&bo@pol.dk